Cat de importanta este educatia in domeniul culinar?

Cand vine vorba de a participa la un curs de bucatar, dezbaterile sunt incinse si numeroase. Pe de o parte, avem profesiontii bucatari care jura pe traditia testata de a intra direct in campul muncii alaturi cu bucatari experimentati care lucreaza in acest domeniu de zeci de ani.

Aceasta practica a avut succes in randul meseriilor tehnice de cand a aparut meseria culinara; in Evul Mediu, cand cartile erau rare iar abilitatea de a citi si mai rara, toata lumea de la bucatari la chirurgi invatau prin practica intensiva. Acest tip de abordare de tip ucenicie a functionat timp de mii de ani si este inca folosita in multe domenii, cu mult succes, chiar si in ziua de azi.

Pe de alta parte, exista profesionisti culinari care cred nicio cariera in domeniul artelor culinare nu poate incepe fara o pregatire formala prin cursuri de bucatar recunoscute si acreditate.  Ideea de baza este ca a gati nu se mai refera doar la a pregati alimentele pentru a le manca; este vorba despre combinarea in siguranta a alimentelor, a abilitatilor tehnice si a artei pentru a obtine preparate care sa incante corpul, mintea si sufletul.

Scolile culinare si cursurile de calificare din acest domeniu au devenit populare la inceputul secolului al XX-lea, cand educatia culinara franceza a devenit semnul distinctiv al oricarui bucatar bun, iar elevii se duceau din toata lumea in Franta pentru a invata tehnicile apreciate.

Desi ambele puncte de vedere sunt bune, realitatea este ca participarea la un curs de bucatar este o decizie pe care numai elevul o poate lua. Trebuie avute in vedere, pe langa tipul de pregatire pe care o va primi, si alte detalii legate de: costul cursului, pretul cartilor si al altor materiale, timpul dedicat pregatirii, diplomele si certificatele obtinute, posibilitatile de angajare si potentialul de avansare in cariera.

Ca regula generala, ucenicia la locul de munca reprezinta o solutie mai eficienta din punctul de vedere al costurilor pentru cei care nu-si permit pretul unui curs de calificare sau timpul necesar parcurgerii lui. Totusi, o diploma in arta culinara obtinuta in urma unui curs de bucatar poate deschide usi catre locuri de munca mai bine platite sau oportunitati mai mari, in special la nivel de management in industria ospitaliera.

De aceea, cursul de bucatar oferit de centrul de pregatire profesionala Logics dureaza 18 saptamani si costa 550 de lei.

Daca esti interesat(a) sa devii bucatar sau chef si te intrebi „Este acest curs potrivit pentru mine?”, atunci esti deja pe calea cea buna. Planificandu-ti costurile, timpul alocat si beneficiile urmarite, ai sanse mari sa alegi un curs de calificare care sa fie potrivit pentru tine si sa il parcurgi cu obiectivul clar in minte ca iti vei imbunatati cariera.

Te-ar mai putea interesa: