Ce este SEO si de ce avem nevoie de SEO?

SEO ( Search Engine Optimization ) este una dintre cele mai importante ramuri ale marketingului digital.

SEO reprezinta modalitatea prin care un webmaster aduce pe site-ul sau trafic organic (trafic gratuit) prin pozitionarea pe primele locuri din Google. Bine, nu stiu cat de corect este sa spun gratuit, dar oricum, este mult mai ieftin, pe termen lung, decat orice alta metoda de promovare.

Prin optimizarea corecta, o pagina web apare in primele pozitii Google fara a plati nici macar un ban pe publicitate. Totusi, SEO nu este gratuit , costul unei campanii SEO porneste de la cateva sute de euro si ajunge pana la cateva zeci de mii de euro, in functie de nisa, industrie, volumul de trafic, etc.

Poate va intrebati de ce ar alege cineva sa plateasca atat de multi bani, cand poate folosi servicii ca Google Ads, unde plateste doar pentru vizitatorii primiti pe site. Raspunsul este simplu, SEO este mult mai ieftin pe termen lung, deoarece odata facut incepem sa primim trafic pe tot parcursul existentei site-ului. In schimb, pentru campaniile PPC va trebui sa platim mereu.

Cat timp dureaza SEO?

Acest lucru depinde de la caz la caz, un site bine optimizat poate ramane pe primele pozitii Google toata viata daca este optimizat constant sau poate pica in primele luni de existenta, daca se renunta la optimizare, deoarece concurenta nu doarme niciodata. Totul depinde de priceperea celui care a facut optimizarea, de concurenta, de tactica pe care o abordeaza si de timpul dedicat procesului de optimizare.

Daca folosim strategiile White Hat SEO (acceptate si recomandate de politica Google) vom avea rezultate benefice pentru o perioada lunga de timp. Daca folosim strategii Black Hat SEO (SPAM), Google ne va penaliza si astfel rezultatele vor fi scurte sau nu vor aparea niciodata.

De ce avem nevoie de SEO?

In primul rand, SEO ajuta motoarele de cautare, cum ar fi Google, sa afiseze in rezultatele cautarii doar site-urile ce au informatii sau produse de care oamenii au nevoie, site-uri cu adevarat relevante.

Nu in ultimul rand, SEO ajuta companiile prezente in domeniul online sa isi creeze un brand si sa reduca cheltuielile de publicitate. Dupa cum am zis si mai sus o campanie PPC trebuie platita constant, in timp ce SEO va aduce trafic mai mult, pe termen lung, cu un buget mai mic.

Te-ar mai putea interesa: