Este inteligenta artificiala o amenintare pentru omenire?

Am vazut in ultima perioada roboti care au un nivel avansat de inteligenta, masinarii care pot lua decizii singure, chiar si Google a dezvoltat A.I. (un sistem prin care Google doreste sa citeasca intentiile oamenilor atunci cand fac o cautare si sa le ofere cel mai bun rezultat) etc. In plus, cercetatorii sutin faptul ca inteligenta artificiala se dezvolta mult mai repede decat inteligenta umana.

Cu toate astea, nu cred ca, in viitorul apropiat, putem ajunge ca in filmele SF, unde robotii preiau conducerea lumii. Si nu cred nici in ceea ce spune Elon Musk, ca oamenii vor fi inlocuiti de masinarii si vor ramane fara locuri de munca. In momentul in care o masinarie ar fi in stare sa preia toate atributiile unui om, inseamna ca va fi capabila sa fie „vie”, ceea ce, dupa parerea mea, nu se va realiza foarte curand. Indiferent cat de mult si de repede avanseaza inteligenta artificiala, sunt doar niste masinarii programate.

Bill Gates, Stephen Hawking si Elon Musk, trei dintre cele mai mari genii in domeniul tehnologiei, au declarat ca inteligenta artificiala ar putea face rau omenirii. Desi nu cred ca se poate dezvolta o tehnologie atat de avansata, incat sa se poata ajunge la acest nivel, le dau dreptate celor 3. Pe langa faptul ca am putea ramane fara locuri de munca, astfel de roboti chiar ar putea distruge omenirea.

Putem lua, ca exemplu, cazul robotului Tay, dezvoltat de Microsoft. Acesta era un robot bazat pe inteligenta artificiala si putea interactiona cu utilizatorii Twitter. Compania a fost nevoita sa il retraga, deoarece a devenit nazist in doar cateva ore. Ganditi-va ce ar putea face un astfel de robot, daca ar fi scapat de sub control.

Astept parerile voastre mai jos, in sectiunea de comentarii.

Te-ar mai putea interesa: