Filosofie si viata. Cum ne modeleaza filosofia viata de zi cu zi?

Cele mai luminate minti ale omenirii au discutat despre filosofie si viata, despre cum filosofia ne modeleaza viata de zi cu zi.

Gandul genereaza idei, motivul le asista si logia le sprijina. Asa patrunde filosofia in viata noastra, prin actiunile noastre zilnice, prin ideile , prin gandurile pe care le avem.

Filosoful este cel care pune intrebari, cauta raspunsuri si ofera motivul pentru care le-a pus. Imaginati-va cum ar fi lumea fara intrebari ca: Cine este Dumnezeu? Exista Dumnezeu? Care sunt principiile mele? Sunt ele principii bune si sanatoase? etc. Totusi filosofia nu se rezuma la a pune intrebari si a oferii raspunsuri. Filosofia inseamna intelegerea lucrurilor in general, inseamna sa contemplam asupra credintelor noastre, existentei, emotiilor, valorilor etc.

Cum ne modeleaza filosofia viata de zi cu zi?

Cand cauti raspunsuri pentru aceasta intrebare de fapt folosesti filosofia. Asadar totul incepe cu o curiozitate si o intrebare prin care cauti raspunsuri. Aceste raspunsuri le cautam zilnic, indiferent ce facem. Daca esti jurnalist cauti raspunsuri pentru ancheta pe care o faci, daca esti medic cauti raspunsuri pentru boala pe care o vindeci, daca pur si simplu bei un pahar de bere cu prietenii cauti raspunsuri la intrebarile care vin din discutiile pe care le aveti. Toate acestea sunt filosofie.

Filosofia a revolutionat modul de gandire.

Gandurile sunt o parte constanta a existentei umane. Acestea ar fi ramas goale si fara logica, daca nu ar fi existat filosofia. Abilitatea de a gandi, de a dezvolta idei si de a le analiza din diferite puncte de vedere inseamna filosofie. Educatia si dezvoltarea acesteia nu ar fi posibile daca nu ar exista filosofia. Multi oameni cred ca este dificil sa intelegi lucrurile filosofice , dar la o privire atenta este exact invers. Filosofia simplifica si explica lucrurile greu de inteles.

Cea mai mare putere a creierului nostru este ca putem sa gandim si sa formulam propiile noastre pareri. Filosofia are uneltele necesare pentru acest proces. De exemplu, daca crezi in Dumnezeu, atunci ai motive sa crezi asta. Astfel vei avea numeroase argumente pentru a sustine aceasta credinta. Daca cineva iti aduce contra-argumente tu vei putea sa adaugi alte argumente pentru a iti sustine parerea. Filosofia este  astfel cea care ne modeleaza inteligenta.

Te-ar mai putea interesa:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *