Poluarea mediului înconjurător. De la ”a trăi” am ajuns la ”a supraviețui”!

Natura se ofilește ca o floare ruptă de o mână aspră și haină. Se stinge frumosul din jur. Nimic nu mai este ca înainte. Se schimbă până și mirosul și gustul fructelor copilăriei noastre. Aerul proaspăt se află la câteva zeci, sute, de kilometri de la orașele în care putrezim. Cine este responsabil de toate acestea? Cine calcă în picioare cel mai mari daruri ale naturii? Cine nu respectă legile ei?

Omul este vinovatul! Pentru el au fost create toate acestea și tot el le distruge. Omul încearcă din răsputeri să-și ușureze viața prin inventarea și producerea noilor tehnologii. Se chinuie să facă lumea mai bună, inventând noi și noi mașinării până când într-o zi se va transforma în una din ele.

S-au inventat cutii cu aer care se vând cu bani! Pentru asta muncește omul? Să cumpere aer la cutie? Sau apă la sticlă? Sau fructe de plastic? Pâine cu gust de hârtie?

Poluarea mediului înconjurător

Natura ne purta în brațele ei, dăruindu-ne cu carul aer curat, apă potabilă, fructe și legume cu gust divin. Dar am renunțat la ele, voind să fim importanți și ocupați: maeștri în invenții. Bineînțeles că am scornit o mulțime de lucruri uimitoare: mașina de spălat, fierul de călcat, aparatul de fotografiat, trenul, avionul, telefonul etc. Multe din aceste lucruri ne fac fericiți și ne ușurează cu mult viața.

Dar omul este hapsân în dorințe, și nu se oprește aici. Inventează roboți, telefoane sofisticate, drone etc. Toate acestea au un impact negativ asupra mediului înconjurător. În loc să se bucure de frumusețea naturii, de culorile florilor, mirosul fructelor, cântecul păsărilor, de familie, ”el” se trudește de dimineața până la miezul nopții să mai inventeze, să uimească lumea, să o cucerească.

Nici nu este de mirare că cel mai ridicat grad de poluare se află în orașe, pe teritoriul cărora se află un număr semnificativ de întreprinderi industriale. Procesul de producție al acestora poartă un caracter general care influențează toate resursele naturale: apa, aerul, solul, flora și fauna.

Principalele surse de poluare sunt: procesele de producție industrială, gazele industriale și mijloacele de transport.

Situația este destul de gravă, deoarece în prezent oamenii de știință lucrează la inventarea unor aparate de curățat aerul din atmosferă. Un astfel de aparat ar absoarbe dioxidul de carbon, fapt care ar împiedica încălzirea globală. Doar un singur aparat de acest fel ar elimina zilnic peste o tonă de dioxid de carbon din atmosferă, scăpând astfel mediul înconjurător de poluare. Dar de unde avem garanția că vor reuși să inventeze minunea de aparat?

Și de ce ar trebuie să inventăm, să inventăm și iar să inventăm ca să readucem echilibrul în natură? De ce nu putem să ne oprim aici? Să ne îndeplinim datoria de om: să întemeiem o familie, să sădim un copac și să construim o casă? Să ne bucurăm de viață?

Poate că omul merge în pas cu tehnologia, dar ținta acestui drum este ”pieirea”. Dacă de la ”a trăi” am ajuns la ”a supraviețui”.

Citește și: Poluarea – 21 de curiozități interesante despre poluare! – Amiiko.ro

(Guest Post) Autor: Vy

Te-ar mai putea interesa: