Reteta bombei atomice: Albert Einstein, politica, ecuatii, evrei si Hitler!

Am citit de curand un fragment din cartea Scurta istorie a timpului, de Stephen Hawking, si am aflat ceva nou (pentru mine), Einstein era atras de politica. In plus „am descoperit reteta bombei atomice”.

Einstein iubea stiinta, era pasionat de politica, a trebuit sa fuga din Germania, iar Hitler investea foarte mult timp si resurse pentru inarmare, devenind o amenintare la nivel global. Acestea au fost ingredientele necesare pentru ca Einstein sa trimita presedintelui Roosevelt faimoasa scrisoare, in care cerea dezvoltarea unei bombe atomice.

Citat din Scurta istorie a timpului:

Legatura lui Einstein cu politica bombei nucleare este bine cunoscuta; el a semnat faimoasa scrisoare catre presedintele Franklin Roosevelt care a convins Statele Unite sa ia ideea în serios si l-a angajat în eforturile de dupa razboi de a împiedica razboiul nuclear. Dar acestea nu au fost doar actiuni izolate ale unui savant atras în lumea politicii. Viata lui Einstein a fost, de fapt, pentru a folosi propriile sale cuvinte, „împartita între politica si ecuatii…

În 1933, Hitler a venit la putere. Einstein era în America si a declarat ca nu se va întoarce în Germania. Atunci, în timp ce militia nazista îi perchezitiona casa si îi confisca contul din banca, un ziar din Berlin publica titlul: <Vesti bune de la Einstein. Nu se mai întoarce>. În fata amenintarii naziste, Einstein a renuntat la pacifism, si, în cele din urma, temându-se ca oamenii de stiinta germani vor construi o bomba nucleara, a propus ca Statele Unite sa-si construiasca una.”

Oare Einstein ar mai fi construit bomba atomica daca nu avea aceasta pasiune pentru politica? Ar mai fi construit-o daca Germania nu devenea o amenintare?

Citeste si: Nu mai divulga scopurile si ideile pe care le ai, deoarece nu se vor indeplini!

(P) Daca vreti sa aflati mai multe lucruri interesante despre spatiu, timp, univers si multe altele, va recomand sa cititi aceasta carte, nu este foarte grea, si sunt lucruri interesante de aflat pe acolo. Cartea s-a vandut in peste 10 milioane de exemplare. O puteti cumpara de la Libris.ro (este la REDUCERE, -20%).

Te-ar mai putea interesa:

Spune-mi parerea ta!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *