Wikipedia are nevoie de vreo 15 milioane de euro din donatii!

In ultimele zile Wikipedia afiseaza un mesaj de strangere de fonduri. In acest mesaj se spune asa: „Daca fiecare persoana care citeste acest mesaj ar dona 10 lei, campania noastra de strangere de fonduri s-ar incheia intr-o ora.”

Am facut un calcul rapid, Wikipedia are aproximativ 4,7 miliarde de vizitatori lunar, asta inseamna 156 de milioane de vizitatori pe zi, adica 6,875,000 vizitatori pe ora. Daca inmultim 6,8 milioane x 10 lei, asa cum isi doresc cei de la Wikipedia (daca fiecare vizitator ar dona 10 lei, campania s-ar incheia intr-o ora), obtinem 68 milioane de lei, adica 15,1 milioane de euro, doar atat isi doreste Wikipedia, nimic mai mult.

Ca o mica comparatie, marile site-uri de stiri din Romania, castiga aceasta suma in aproximativ 1 – 2 ani de zile, conform unui studiu publicat pe ecompedia.ro

Poate sunt un pic rautacios, este adevarat ca un astfel de site este intretinut cu costuri foarte mari, dar totusi , conform unui grafic gasit pe www.businessinsider.com, acestia au realizat, in ultimii 10 ani, profit de 92 de milioane de euro. Si, din cate imi aduc aminte, abia ce au incheiat o astfel de campanie (de donatii) nu cu mult timp in urma. In plus, Wikipedia ar trebui sa fie o companie non-profit, in acest caz, avand o rezerva asa mare, de ce mai vor donatii? Cei de la businessinsider.com ofera si o explicatie, spunand ca Wikipedia pastreaza banii din profit pentru eventualele perioade in care oamenii nu vor mai dona. Sa fim seriosi, Wikipedia are aproape 7 milioane de vizitatori pe ora si isi fac griji ca nu vor putea intretine site-ul.

Voi sunteti de acord cu aceste donatii? Lasati parerea voastra intr-un comentariu.

Apropo, cautati wikipedia cerseste pe Google, si veti gasi ceva interesant: Cersitul sau cersetoria este strangerea de pomeni ca mijloc de existenta. O persoana care practica cersitul in mod regulat se numeste cersetor, de la Wikipedia, enciclopedia libera.

Te-ar mai putea interesa: